Тестер за измерване на обратното гориво

Гаранционни условия

Информация за нашите гаранционни условия може да прочетете тук

Ако имате допълнителни въпроси,
моля не се колебайте да свържете се с нас

Комплект за измерване на обратното гориво на комън рейл инжекторите

Обема на обратното гориво от дюзата е добър индикатор за нейното износване или замърсяване. Този комплект служи за измерване на обратното количеството гориво на инжекторите при дизелите със система за впръскване “Комън рейл”.  Подходящ е за болшинството европейски и азиатски дизелови автомобили. Комплекта може да се ползва при Комън рейл системите на фирмите Бош, Делфи, Денсо, непосредствено на автомобилите без да е нужно да се свалят дюзите.

Важно: Комън рейл системата за впръскване се състои от модули и детайли, които са изработени с много голяма точност. Ако в нея попадне мръсотия, даже и в минимално количество, може да възникне отказ при работата на системата или да се замърсят дюзите. Затова трябва много да се внимава да не се замърси Комън рейл системата по време на теста и ремонта.

Начин на работа - Тестова процедура
* Предварително двигателя трябва да е загрят до работна температура.
1. Двигателя трябва да не е запален.
2. За дюзи на Бош
2.1 Металните накрайници се пъхат в прозрачните силиконови маркучи и се включват на мястото на линиите за обратното гориво, върху инжекторите.
2.2 Металните накрайници се защипват към инжекторите с оригиналните пружинни скоби.
3. За дюзи на други производители
Прикачат се краищата на силиконовите маркучи (без металните накрайници) към връзките върху инжекторите, на мястото на линиите за обратното гориво.
4. Стартира се двигателя, обратното гориво започва да тече веднага. В момента в който събраното количество гориво в измерителните контейнери е достатъчно за преценка на работата на дюзите , се загася двигателя. Може да се използва и някоя от по-долу описаните методики, които са се доказали в практиката:
Методика I - Запалва се дивгателя, трябва да работи около 1 минута на празен ход, след това трябва да се повишат оборотите до 3000 об/мин и такива се задържат в продължение на 30 секунди, гаси се двигателя.
Методика II - Запалва се дивгателя, трябва да работи около 2 минути на празен ход, след това три последователни пъти трябва да се подаде максимална газ и да се върне педала на газта, гаси се двигателя.
5. След завършване на теста трябва да се измери количеството на горивото във всеки контейнер и да се анализират резултатите от теста.
normalno
 
injectors
Нормална работа на инжекторите
 
Инжектор №2 е за смяна

6. Ако е небходимо, се сменят или ремонтират дефектните инжектори
7. Ако автомобила не пали или ако е нужно по-финно измерване на обема на обратното гориво трябва да се използват по-малките измерителни контейнери-15 ml. За да се предотврати евентуално преливане на горивото когато те се използват, те предварително може да се подвържат последователно към по-големите контейнери. Такава възможност е предвидена в конструкцията им. Начин на включване.
  • Пластмасови измерителни контейнери, 150 ml, с градуирана скала – 6 броя
  • Силиконов маркуч, 1 m, със защитен пружинен механизъм – 6 броя
  • Метален накрайник за включване към дюзата – 6 броя
  • Стойка за 6 броя измерителни контейнери оборудвана с кука за окачване – 1 брой

Меню